Sep 16, 2012

SAHABAT , KAWAN , MAHUPUN TEMAN ..

Apa itu Sahabat ..?


Seseorang yang boleh membuatkan kita menangis,apabila dia jauh dari kita..
Seseorang sahabat tak akan pernah terasa dengan kita,sebaliknya dia akan cube perbaiki apa yang salah dan cuba memahami..




Sahabat,
dia mampu membuat kita berasa KOSONG apabila dia jauh,
dia juga mampu MENANGIS bila mana berjauhan..


Sahabat adalah seseorang yang akan datang dalam hidup kita,
Bila mana dia akan cuba yang terbaik untuk diri dia mahupun untuk diri kita,
Dan tidak menilai DARJAT,


Cuma satu perlu Di ingat..!!


Jangan bersahabat dengan Api nanti kita akan di bakar,

cari lah sahabat yang mahukan KEJAYAAN yang sama,
Agar kejayaan itu mampu di raih suatu hari nanti.



Terima kasih Nur izzati Syazwani ;)
rindu awak..










NOTA BERKAKI : Walaupun Uitm Melaka ke Uitm Segamat tak jauh mana..insyaallah aku datang jenguk naik motor tenggeling tu .. ;D






Aug 14, 2012

Fakta@Cerita tentang Ayah aku.. korang macam mana ?

ASSALAMUALAIKUM..

     Tibe2 jari-jari aku nak type pasal Ayah aku..x tahu kenapa.. tapi ini lah Fakta tentang "ABAH,atau AYah atau Papa..atau ?"


1 .  Sebelum sampai Tol , kena bawak keluar duit awal2.. die tak suke benda Leceh-leceh nie..

2.   Segala BIL apa2 pun termasuk Yuran pengajian aku.. die akan tanya awal2 " Bila nak kena bayar ?" kdg2 Uitm tak keluar kan Bil Pelajar lagi..Tapi awal2 pagi dah tanya dah nie..

3. Kalau nak jalan Jauh setiap perHentian die nk berhenti..padahal baru 50 minit Perjalanan.. sebab nya die dapat minum AIR MANIS tanpa bebelan Mak..

4. Setiap Minggu die akan pergi Pasar, tapi kalau Mak tak ikut .. Abah akan beli sayur n ikan yang sama je Bentuk dan Rupa nya ..so mula lah masak ikan yang sama tapi masakan yg berlainan dalam seminggu tu..

5. Sapa2 nk ikut die Jalan.. die dah start enjin kereta.. "kau tak siap..kena tinggal " hehehe...

6. Perkataan yang selalu die guna... " ALAHHHH...LEceh-Leceh "

7. Kalau nak Mintak duit kat Abah, mesti reaction dia Diam jer..mesti aku ingat die xnak bg ..Pastu tak tanya pon untuk apa.. TAPI tahu-tahu die dah bagi duit kat MAK suruh mak bg kat aku.hehehe  TERIMA KASIH ABAH.. ;)

8. Kalau time Kecik2 nak main Hujan, mesti takot kena rembat ngn ABAH.. die takot kiteowg demam.. Tapi MAK kata " main hujan sebelum Abah Balik kerja.. " LOve you Mak..

9. Yang penting ABAH seorang lelaki yg bertanggungjawab untuk semua hal.. dan Tak pernah berkira Pasal duit, x kisah lah kalau bende tu remeh poN die tetap amek berat.. LOve yoU


Itu lah serba sedikit kisah "Abah", korang macam mana ?

Jul 30, 2012

Ucapan " Terima Kasih " dari Aku.

Setelah aku habis kan masa selama 3 tahun untuk DIploma..dan umur aku pon dah 20 Tahun nak masuk 21 dah kan..Finally..it's time to proceed with my Degree.Tak Rasa lama pon utk aku HABIS KAN semua ini..

"Yg penting aku NAK buat semua Nie."

SYUKUR ALHAMDULILLAH,..


  • Terima Kasih Ya'Allah, kerana masih membuka peluang utk aku..walaupun aku bkn yg terbaik..
  • Terima Kasih Mak n Abah, coZ Sanggup tebal kan muka turun naik sekolah time aku nakal2 dulu dgn kwn2..n sporting kerana tak marah2.. hehehe
  • Terima kasih Cikgu, kerana sudi bagi pinjam buku dulu Dan Bg kauseling utk aku.. (study last minit time SPM )
  • Terima kASehhhhh UITM,.. memang Uitm DI hati ku lah nie ..



Diploma in Banking, Uitm,Jengka Pahang

-- ----- Loncat-loncat, Guling-Guling ------ --

Degree In Finance, Uitm Bandaraya Melaka.



HASIL TITIK PELUH DALAM NEGERI... =P





Penamat Cerita : umur semakin tinggi tapi aku tak tinggi-tinggi.. tahun ini genap lah 21 tahun umur aku..

 



Jul 26, 2012

MANCHESTER CITY VS MALAYSIA ( TIKET RM10.00)

Baru lepas dengan perlawanan ARSENAL VS MALAYSIA .. 2-1
lepas nie, 30 JULY boleh lah kita semua tonton MANCHESTER CITY vs MALAYSIA
Sape yang nak tengok kat stadium ANGKAT JARI kaki..ERRR???? JOM ramai-ramai kita pi sana mehh..




JOM BELI TIKET MANCHESTER CITY VS MALAYSIA 



HARGA TIKET : RM10 (SEMPENA SATU MALAYSIA)




Dari harga :

RM 108 = RM10 
RM 68   = RM10 
RM58    = RM10 





 Ini lah tiket yang aku sempat rembat tadi..Setelah kawan aku memberitahu lokasi penjualan tiket ini. nasib baik lah banyak lagi..tak percaya.. nampak tak di situ tertera harga RM10.00 =)






Siapa cepat dia dapat lah ye seat yang best2.. Tapi oleh kerana aku dah lambat.. aku dpt tiket yg harga nye RM 68 = RM10 (Gelak sikit..hahahaha)

JADI LAH DARI "MELEPASSSSSS"

Jul 24, 2012

Dari Medan - Lake Toba - Berastagi- Indonesia

I really miss this moment.. "Subhanaallah" memang cantik ciptaan Allah.. Allahu'akbar.
Bila aku bangun Pagi.. aku tengok luar tingkap "tasik Lake toba " terasa Sayu Hati ini..
percutian 4 Hari 3 malam nie..memang best.. Jadi lah kan pergi dekat2 dari tak merasa pergi mana2..



 CUACA SI SINI : SEJUK.


You are valuable mom..



I REALLY LOVE THIS SCENARY


Hari KE-2 proceed to " Berastagi ".. Sebelum tu singgah dulu kat air terjun yang nama nya agak pelik lah kan.. "Air terjun SI PISO-PISO"..

SEJARAH : Didakwa,dulu air terjun nie,dasar air nya amat tajam.macam ada pisau mencucuk kaki bila kita jejak kaki kat dasar air tu..di namakan lah air terjun si Piso -Piso.. cam Best je kan.. haha



Selamat datang ke "AIR TERJUN SI PISO-PISO"



SUBHANA'ALLAH.. CANTIK BUKAN..??



MAMA..WO AI NI..


          Hari ke 3 ,pergi ke Berastagi ------ke Medan pulak.. last destinasi..





Orang di sini trade mark dorang "HORAS" Bermaksud untuk menegur, kata salam,lebih kurang mcm apa khabar lah gitu..
memang perkataan "HORAS" NIE.. amat n teramat di gunakan di sini..



Jadi di sini,saya ingin mengumum kan bagi sesiapa yang suka kan pemandangan dan tempat yang amat lagi tenang..harus lah pergi ke sini.. Bagi AYAH yang amat di Sayangi Terima kasih di atas percutian ini sempena menyambut " HARI IBU " pada hari yg dah lama lepas.. 
                                          
                                                   Sayangi Keluarga Anda 

Jul 21, 2012

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan ;)


May 16, 2012

Universal Studio Singapore was AWESOME..

MAybe orang lain dah pergi 3 or 4 kali.. tapi aku baru jejak USS sekali jer..huhuhu
JUST WANT TO SAY..IT IS REALLY WORTH IT..ALHAMDULILLAH


  COMPULSORY TO ATTACK..

Transformer
Roller coasTer (Galatica ) blue and red
Light Camera ACtion ( Basah jugak..terpercik air )
The mUMMy.
The jurassic Park.. ( memang conform mandi air lah kau,hahaha)


                                                         









  Not completed if  we went to Singapore we are not meet the lion..hihihi

Semua sempat aku masuk..termasuk LIVE SHOW.Alhamdulillah..Even rushing..but serbu transformer dulu..sebab tu banyak benda dapat main 2 KALI..HAHAHA


NOTA BERKAKI : tak makan dekat USS..coz Dah ade makanan.. so i save part of my dollar..Alhamdulillah Ya'Allah.
Mineral water : hanya refill balik jer..coz ade mesin air..(foc)

Mar 14, 2012

Apa yang anda tahu tentang "RESTU' ?


RESTU : memohon keberkatan daripada ALLAH SWT agar kita mendapat kebaikkan dalam apa jua kita lakukan.


RESTU : memohon mendapat keredhaan IBU BAPA bila kita ingin melakukan sesuatu.

RESTU : memohon keizinan SUAMI untuk melakukan sesuatu dan bila mana ingin keluar rumah.

RESTU : memohon keizinan daripada seorang kawan bila mana ingin mengambil barang nya.

RESTU : memohon keizinan daripada seseorang bila mana kita ingin mengambil hak nya,harta nya,atau apa saja.



Nota berkaki : Ada nya restu benda yang sukar menjadi senang.

Feb 6, 2012

SEBAB KENAPA "GAJI" SELALU TAK CUKUP..

Cuba korang semua fikir dalam-dalam.. Gaji pertama yang korang Kerja,sebelum dapat or sebelum keluar gaji lagi..

"ape korang fikirkan??"

Terlintas tak dalam fikiran benda Pertama,nak bagi dekat EMAK dan AYAH..?




Alhamdulilah,boleh belanja mak n abah dulu,nafkah keluarga juga tidak lupa



Kalau jawapan nya "Tak"..!! maksud nya berat kes korang nie..Kawan2 aku selalu mengadu tak cukup duit Gaji,yg aku PELIKKK..TAK ADA anak bini lagi..tp tak cukup,,nak kata pakai kereta besar "TAK PULAK"..MASIH LAGI TAK CUKUP,AGAK2 KENAPA ??



SOALAN AKU : "Gaji yg korang dpt bagi tak kat MAK DAN AYAH..SIKIT PON ADE BG TAK ?

JAWAPAN DIA : "KADANG2 BAGI,KDG2 TAK.SEBAB TAKUT TAK CUKUP,KALAU BAGI DEKAT PARENTS..


INGAT,..PARENTS memang tak memerlukan duit kita..tapi keikhlasan dari titik peluh kita bekerja,kalau kita bagi dekat mereka..ALLAH SWT AKan tahu keikhlasan dr hati kita,
Hari-hari mereka BERDOA DEKAT KITA...Tapi ape yg kita fikirkan bila dapat DUIT..TAK ingat langsung nak bagi..TAK CUKUP DUIT ..tau nak pinjam..bayar tu tak tau lah bila..




Berkongsi bersama-sama walaupun sedikit.atau menjadi seperti gambar di bawah






Belum cukup bulan..duit gaji lebur entah ke mana..


p/s: GAJI ANDA TAK KAN PERNAH CUKUP BILA MANA ANDA MENIKMATI NY SEORANG DIRI..TANPA MENGINGATI IBU BAPA,ANAK,ISTERI,SUAMI..SAMPAI BILA-BILA..ANDA AKAN TAK PERNAH CUKUP DUIT..WALAUPUN SEKAYA MANA ANDA..PERCAYALAH..


KEBAJIKAN KELUARGA MENJADI TANGGUNGJAWAB UTAMA

Jan 13, 2012

Doa mustajab Masalah Haid

Bagi wanita yang mengalami Masalah Haid..ayat dibawah boleh di baca bagi membetul kan kitaran haid ..insyallah..


SURAH AN-NAHL:69

*Hendak lah minum madu berserta air suam*


P/S: dapat info nie dari tazkirah pagi kat TV..SELAMAt mencuba

Selawat Syifa Mengubati Penyakit.



Allah s.w.t yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang telah mengajar nabiNya doa-doa tertentu untuk di tinggalkan pada kita.Agar Penyakit boleh di sembuh kan..




video



(AMALKAN MEMBACA SELAWAT SYIFA' SELALU DAN BACA LAH SEBANYAK TIGA KALI UNTUK MENGUBATI PENYAKIT )







Jan 9, 2012

Untuk siapa kita terus hidup?


kita bertanya kenapa kita di lahirkan?
untuk apa kita hidup?
untuk apa aku terus hidup?

di saat kita di lahirkan..
dia lah insan pertama yang mengharapkan kita terus hidup..(bonda)
berjuang hari demi hari nya agar kita dapat menikmati kehidupan dunia..
insan kedua pula akan mengalun kan azan (Ayah)
agar kita kenal Pencipta..

Masih menyesal dengan kehidupan yang di berikan????

NOTA BERKAKI :







Jan 5, 2012

ACCEPT YOUR FAMILY DEAR





i don't care how poor my family especially my parents

at least i never tell a lies

where i come from and i never cheat people.


notes::(re-post)
READ CAREFULLY AND THINKS

Jan 1, 2012

BLOGGER INDONESIA KUTUK MALAYSIA..READ N SHARE .!!

sepatut nye kite kena bersyukur..dan fikiran tak secetek dan serendah ini
di harapkan semua dapat menilai dengan membaca blog ini.
kita rakyat Malaysia telah di ajar bagaimana hendak menghormati,berbudi bahasa..dan pelbagai lagi nilai murni.
sebab tu MALAYSIA STABLE .. dr segi apa sahaja..






nota berbau kaki : berjalan guna otak agar negara menjadi maju jaya..bukan berjalan tanpa otak dengan merendah kan martabat negara lain..

HISTORICAL OF MALACCA CITY.

Sebelum ni,kaki nie pernah jejak Melaka..rombongan sekolah.tapi kali ni rombongan mak minah tempe ..hehehe
best sebab pergi dengan kawan2 yg sekepala..
if u want to visit malacca,make sure u try The Asam Pedas Malacca,sumpah sedap..
i went to "ASAM PEDAS CLAYPOT,which located at Jalan Kota Laksamana.if im not mistaken..friend of mine suggested this place..ade tempat yg lagi best but..terserah :)






she is engineer. yES..i doubt that.


i see you..do you see me?


ushar line sikit.. nak cilok nie :p


bukan nak beli pon..saja gatal.




yoyoyoyo.... =)


conclusion : Agak jimat jalan2 dekat melaka.4 HaRI 3 Malam.

Naik beca : $20
taming sari : $10
Zoo Melaka : $7
lain2 ( makan n tempat tinggal) : $150 SEORANG ( cut cost sebab cutting dengan kwn2)
fuel :$35 ( bahagi kan 4 orang satu kereta "rm150" )
TOTAL COST utk seorang : $350@$300 (cukup n puas utk ENJOY HABIS2)