Dec 14, 2014

YELLOW BY COLDPLAY





An old song, but I never get bored !


YELLOW BY COLDPLAY




Look at the stars
Look how they shine for you
And everything you do
Yeah, they were all yellow


I came along
I wrote a song for you
And all the things you do
And it was called 'Yellow'

So then I took my turn
Oh what a thing to have done
And it was all yellow


Your skin, oh yeah, your skin and bones
Turn it to, to something beautiful
Do you know? You know I love you so
You know I love you so


I swam across
I jumped across for you
Oh what a thing to do
'Cause you were all yellow

I drew a line
I drew a line for you
Oh what a thing to do
And it was all yellow


Your skin, oh yeah, your skin and bones
Turn it to, to something beautiful
D'you know? For you I'd bleed myself dry
For you I'd bleed myself dry


It's true
Look how they shine for you
Look how they shine for you
Look how they shine for

Look how they shine for you
Look how they shine for you
Look how they shine

Look at the stars

Look how they shine for you
And all the things that you do




Dec 13, 2014

Break a leg !





ENDEAVOUR
ENDEAVOR

No matter either in US or UK spelling , all you need is focus and achieve your dreams



TRYING HARD TO DO SOMETHING !

BREAK A LEG !


Kata- Kata yang tak terkata

Hai ! Tulis menurut hati yang tengah bahagia and sekarang baru ada masa nak post :)




Turun Naik,
Senyum !


Susah Senang.
Ketawa !


Baik Buruk,
Terima !


Kalah Menang,
Adat !


Bahagia Derita,
Ujian dr Nya !


Dec 12, 2014

Trust your dreams, Trust your Heart !

I am failure,
But not all the time,
I made a mistake,
Then I'm recovered.
I am down to earth,
I am small,
I am nothing,
But I know,
Allah Plans is greater,
He knows better,
I Believe in Allah.


AL-BAQARAH, 2:216

"Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not"


Thus, i know..  In our life, we can't have both. To win some,  I need to lose some. You need to choose what is the best for you. At one point, you may feel regret , but trust yourself. 







"Trust your DREAMS ! Trust Your HEART "



x

Berita Harian 9 DECEMBER 2014 . Vice Chancellor Achievement Award




Terkejut dapat gambar ni through whatapps !
dah lah hantar gambar ni then kawan aku tulis " ohhhh anak hassan ali"
aku punya tergelak lah. Ye lah , Prof. Dr Sahol Hamid share gambar ni dekat FACEBOOK. Aku pulak dah lama xde FB, tak tahu lah cerita. Nasib baik lah kawan aku hantar.

Balik Dari kelas, aku terus beli Berita Harian . nak tengok gambar aku dalam paper. Walaupun muka excited and senyum lebar. tak kisah lah. 



Terima Kasih Berita Harian untuk post ni :)

Alhamdulillah . SYUKUR ! Merasa untuk mendapat "Vice Chancellor Achievement Award"




Konvokesyen Uitm yang ke 81 . Flying colours !

Assalamualaikum/ Salam Sejahtera ( aceceh. ingat pembaca berita)


Sebenarnya nak share my precious my moment since 2104 is going to end less than 30days !
Recently, im just graduated in Bachelor Business Administration ( Finance) (BM222).
Alhamudulillah segalanya di permudahkan, and aku beryukur sangat result pun cemerlang walapun CGPA bukan 4.00 tapi aku dapat merasa anugerah naib canselor .

Uitm Bandaraya Melaka, banyak memberikan kekuatan dari segi fizikan dan mental. Kalau tak, mesti susah untuk aku survive master in finance dekat UPM skrg ni.. hehe

Thanks Uitm diHatiku, Forever Uitm walapun Master aku buat di Universiti Putra Malaysia. Tapi, x bermaksud aku tak sayang Uitm okay :)


Merasa jugak pakai selimpang pink ni. Impian aku dari dulu. Alhamdulillah for the Anugerah Naib Canselor.



Kelas ramai sangat perempuan, so seketul lelaki pun tak de .. hahaha



My nyawa  ! sayang sangat dekat korang. RINDU Nak buat projek makan. Tapi nasib baik korang selalu datang KL and aku selalu g Melaka. So, projek makan tetap dapat di makbul kan walaupun bukan selalu.. ( Wishlist nak makan: bubur london, yong tau foo batu berendam, coconut shake, jonker 88 and banyak lagi )


#konvokesyenuitm81 
#UITMDIHATIKU

Jul 12, 2014

Pengalaman Praktikal di Bursa Malaysia ..

Assalamualaikum.. Hai..

# Practical in Bursa Malaysia

EHHH BANYAK SGT ORG TANYA? DM I DEKAT INSTA @LAUREWENG 


Tak nak sembang banyak banyak.. malas nak type.. tp nak update pengalaman praktikal di Bursa Malaysia..
too much knowledge I have gained in Bursa Malaysia.. Lessons 

First, macam mana nak praktikal di Bursa Malaysia ni ?

1) Mula mula apply lah.. email je dkt HR..
2) HR akan reply if there is any places for practical students.. Tq En. Azrol coz being so nice to handle and approved my application 
3) aku di tempatkan di Bursa Malaysia Derivatives
4) Basically Derivatives is future market and aku rasa paling awesome sebab byk xtvt in Derivatives department. Paling banyak activitives in Bursa Malaysia Derivatives
5) Bayaran Practical in Bursa Malaysia ? okay rahsia.. nak tahu.. apply lah 

nak post gambar dekat Bursa Malaysia ni memang banyak.. banyak sangat outdoor xtvt.. sebab apa.. sebab time aku practical ni.. Bursa Malaysia was about to launched the new product which is FPOL.. futures palm olien..



 Hai.. 


These is some of the pictures in Grand Hyatt Hotel.. Breakfast with all the Brokers in Malaysia.




In Bursa Malaysia.. Played with the Bear N Bull.. It was stand for Bullish N Bearish Market




Famiy Holiday in i-city.. All the interns were invited too,.
yg depan sekali bukan yg pakai cap tu, he was my enemy in Bursa Malaysia.. he such a good guy and partner waktu dalam team Product and Development in Bursa Derivatives..Kerja cari gadoh dgn aku hari hari..  Thanks Aliff aka Dragon sangat.. trademark dia " bak mai datang ! "




Let me introduce.. Naquib.. He was a good guy in Bursa.. Helping me a lot when i was there.. dia pun intern jugak.. again, Thanks Naquib for the Lunch..hasil  Duit gold sedap sgt..
 Sebelah tu, MR.SREE.. Boss kepada Naquib.. sangat baik and flexible.. very humble and he was a good boss ..




 part of the interns.. campur campur.. ada yang dari USM,UITM and UIA :)




ALAHHHHH... blur sikit gmbr ni.
yg baju biru tu ,my boss. Mr .Moriazi , baik sangat.. look like chinese but malay rupa nya.. 
i cant put into words, how kind and humble he was.. you guys, if dpt dia as your supervisor.. untung sangat..




POC 2014 In Shang Ri-La .. SANGAT BEST.. AWESOME 



 LAST BUT NOT LEAST.. BYE BYE BURSA.. 
It was a Great experience I have gained in there..
I strongly recommend, those in Finance Course who still seeking for practical places.. 
please do apply in Bursa Malaysia..
Trillion Thanks to Mr. Chong Kim Seng ( CEO in BMD) , Mr.Moriazi,Mr. Jeffry , Mr. Suresh,Vincent and those who were willing taught me through ups and downs in Bursa Malaysia Derivatives.

Benda paling culture shocked in there , we no need to call them Mr, Ms, or Madam.. I was calling them by their own name without salutation. It took me about one week to get used by this culture.. bcz i used to calling someone by using salutation like Sir or Madam.


Feb 2, 2014

Snorkeling in Pulau Payar




PAKEJ SNORKELING IN PULAU PAYAR.. opssss.. boleh amek no yg ada ni.. RM80 TO RM 90 je kot

ok puas hati.. dah lah murah RM90.00 , pakej ni termasuk makan tengahri dekat pulau ni,, pulau ni xde tempat shopping okay.. just utk snorkeling.. suitable for those yg suke sceneries

survey punya survey, dpt RM90.00  ( 012-4620663 ABG LAN ) ni paling murah aku jumpa,, 

ada yg charge around RM120... so pandai2 lah cari.. tp better korang walk in je lagi murah


perjalanan memang jauh.. aku naik feri Coral Island, ..mmg best sebab org2 feri tu pun baik2.. ada abg tu siap nk ajar kan aku n kwn2 snorkeling.. ajak tengok ikan nemo,, ye lah tempat dia kan.. mesti dia dh terror habis.. 







konon asal nya.. balik nak naik atas feri nk tgok view laut dr atas .. tp dh penat tertido aku dlm feri tu.. haha
so abg2 tu pun.. x jadi kejut aku n the geng.. bukan senang nk dpt peluang cm tu. tp dh tertido.. rugi betul lah

boleh amek pakej ni dgn ferri "coral island , RM90.00 .. bole call no abg lan tu.. mintak harga RM90.00
akan naik feri dr jeti kat pulau langkawi tu, jgn risau dorang akan jemput depan hotel.. tp aku gerak terus ke jeti sbb dah ada kereta.. boleh gerak lewat.. klu nk suruh dorang jemput kena bangun awal.. pukul 7am dh kena terpacak dpn hotel.. :)



Pengalaman Island Hopping in Pulau Langkawi

tak sah kalau jejak pulau langkawi tak buat island hopping..
okay jejak je kaki kt jeti kuala perlis.. aku terus amek tiket pukul 7am..

harga dari kuala perlis ke pulau langkawi RM18.00 ( lebih kurang cm tu) ( 1 JAM naik feri )

then survey,, dtg lah sorang abg ni,nama dia lan.. okay lah deal pye deal. dpt kereta sewa terus RM70.00
Dia pun buat island hopping.. tp dia amek untung je.. yg buat company lain
dia bagi aku harga RM35.00

Sebenarnya RM35.00 tu standard price, Tapi kalau korang g walk in kat pulau langkawi tu korang boleh dpt RM25-RM29.00

So agak mahal lah.. hampehhh tp xpe.. nasib lah x mahal mana..


jangan risau, ada orang yg akan jemput depan hotel tu,.., sebab RM35.00 termsuk pengangkutan dr hotel ke tempat boat utk buat island hopping..

ada 3 pulau lah dpt jejak..
aku pun tak igt nama pulau tu.. tp yg ingat Tasik dayang bunting.. hehehehe






 tasik dayang bunting












ini pulau lang lah kot.. sebab dpt tourist guide yg baru putus cinta,, dia tak cakap pulau ni apa pun.. aku tengok byk burung helang.. nasihat aku. tak payah amek under company ni.. kot terkena mcm aku.. tp kiteorg semua senyap.. n borak2 sesama sendri dlm boat..

abg ni marah sebab apa aku xtahu.. yg pasti dia marah aku ngn kwn aku naddy sebab pasal seat dlm boat.. dia tak explain kena duduk mana, then dia mrah2.. and aku xtahu langsung sebelah dia tu boleh duduk.. rupa2 nya dia suruh aku ngn kwn aku duduk sebelah dia.. jgn duduk depan.. sorry abang.. lain kali explain.. sbb saya ni dungu, tak paham klu abg marah2 mcm tu. berbudi bahasa kan baik :)
then, aku cakap dgn abg tu..: "bang, ckp elok2 kan boleh,, nak marah2 kenapa.. "
lepas tu dlm perjalanan dia boleh cerita... cakap sakit putus cinta.. ( motif kejadian sangat ) tu yg marah2





Pulau beras basah.. tu pun nasib ada nama dia.. klu tak , tak tahu








# nota :   Amek island hopping under name of "che'ros " sbb aku tengok dekat life jacket tu tulis che ros.. nama company tu tak tau lah apa..   apa yg aku boleh kata and kwn2 lain rasa.. nk tahu apa kiteorg rasa? baca kt bawah ni

  • nasib lah driver boat yg baru putus cinta konon nya lah.. pastu marah2.. and TAK TERANG langsung apa nama pulau2 tu semua
  • lagi satu, dah la boat dia sekejap boleh jalan sekjap rosak tgh laut.. then dia telefon kawan dia suruh amek hantar boat baru.. time dia call kwn dia tu.. dia maki2.. tak hormat langsung penumpang and pelancong asing yg ada dlm boat tu. lepas dia maki2.. boat tu pun boleh gerak balik tersengguk2. hahaha.  so x jadi tukar boat.. igt klu tukar,tukar driver boat pun bagus jugak
  • bwk boat laju cm orang nk lepas geram.. x paham sgt kenapa
  • aku naik satu boat tu 14 org jer.. nasihat aku p cari tempat lain utk buat island hopping.. cari company lain.. byk je pilihan bila sampai dekat pulau langkawi tu.. bersepah.. paling murah ada yg RM25.00.. kena pandai.. boat dia tetap boat sama.. xde boat yg lain
  • kuat maki orang ! kau dh kenapa


Aktiviti wajib di Pulau Langkawi ( pengalaman dekat pulau langkawi )

HALLO..

1) kereta sewa di langkawi

ok choppp.. ni no kereta sewa kat langkawi.. aku sewa rm70 utk sehari dpt myvi auto.. kira okay lah.. ada separuh kedai tu offered rm60 utk kenari auto.. agak tak berbaloi.. nama abang ni abg azlan.
korang kena beware sikit, ada yg tekan harga kaw2.. tp bagi aku dr viva rm50 tu.. Baik amek MYVI selesa sikit utk trip nie. hehehe

Abg lan kereta sewa : 012- 4620663



2) Island hopping

for island hopping aku kena harga RM35.00.,. Sebenarnya Mahal as to compared with others. aku ada tanya org2 yg naik satu boat dengan aku dorang dpt harga RM25.00..
jangan amek ulat2 yg dkt jeti tu.. mahal,. walk in dkt pulau tu dapat harga RM25- RM29.00




Island hopping ni.. aku dpt driver boat yg tak best.. under company " CHE' ROS"
entah apa angin driver boat tu marah2.. lepas tu kata dia putus cinta.. Then tak ada explain pun apa2 pasal pulau tu kat kiteorg.. mcm tunggul aku dgn org lain yg dlm boat tu.. then dgn boat dia sekejap boleh jalan, sekejap rosak dkt tgh2 laut.. mcm mana service mcm tu pn aku xpaham.. tak berbaloi !








3) Pulau payar

amek dgn abg lan kereta sewa jugak. boleh call dia.. sebenarnya aku dh survey ingat nk walk in je dekat AB MOTEL.. dia ada buat snorkeling ke PULAU PAYAR tu.. RM85
Tapi sampai jeti, jumpa abg lan and he offered RM80.. SO GRAB THE CHANCE ,, Tp untuk island hopping mahal dekat abg lan ni.. dia charged RM35.. padahal aku tanya org lain dekat pulau tu,dorang dpt RM25 JE... HAMPEHHH hehehe.. tp klu Snorkeling kat Pulau payar boleh amek dgn abg lan ni






Pulau payar is a nice place :)