Feb 2, 2014

Snorkeling in Pulau Payar




PAKEJ SNORKELING IN PULAU PAYAR.. opssss.. boleh amek no yg ada ni.. RM80 TO RM 90 je kot

ok puas hati.. dah lah murah RM90.00 , pakej ni termasuk makan tengahri dekat pulau ni,, pulau ni xde tempat shopping okay.. just utk snorkeling.. suitable for those yg suke sceneries

survey punya survey, dpt RM90.00  ( 012-4620663 ABG LAN ) ni paling murah aku jumpa,, 

ada yg charge around RM120... so pandai2 lah cari.. tp better korang walk in je lagi murah


perjalanan memang jauh.. aku naik feri Coral Island, ..mmg best sebab org2 feri tu pun baik2.. ada abg tu siap nk ajar kan aku n kwn2 snorkeling.. ajak tengok ikan nemo,, ye lah tempat dia kan.. mesti dia dh terror habis.. 







konon asal nya.. balik nak naik atas feri nk tgok view laut dr atas .. tp dh penat tertido aku dlm feri tu.. haha
so abg2 tu pun.. x jadi kejut aku n the geng.. bukan senang nk dpt peluang cm tu. tp dh tertido.. rugi betul lah

boleh amek pakej ni dgn ferri "coral island , RM90.00 .. bole call no abg lan tu.. mintak harga RM90.00
akan naik feri dr jeti kat pulau langkawi tu, jgn risau dorang akan jemput depan hotel.. tp aku gerak terus ke jeti sbb dah ada kereta.. boleh gerak lewat.. klu nk suruh dorang jemput kena bangun awal.. pukul 7am dh kena terpacak dpn hotel.. :)



Pengalaman Island Hopping in Pulau Langkawi

tak sah kalau jejak pulau langkawi tak buat island hopping..
okay jejak je kaki kt jeti kuala perlis.. aku terus amek tiket pukul 7am..

harga dari kuala perlis ke pulau langkawi RM18.00 ( lebih kurang cm tu) ( 1 JAM naik feri )

then survey,, dtg lah sorang abg ni,nama dia lan.. okay lah deal pye deal. dpt kereta sewa terus RM70.00
Dia pun buat island hopping.. tp dia amek untung je.. yg buat company lain
dia bagi aku harga RM35.00

Sebenarnya RM35.00 tu standard price, Tapi kalau korang g walk in kat pulau langkawi tu korang boleh dpt RM25-RM29.00

So agak mahal lah.. hampehhh tp xpe.. nasib lah x mahal mana..


jangan risau, ada orang yg akan jemput depan hotel tu,.., sebab RM35.00 termsuk pengangkutan dr hotel ke tempat boat utk buat island hopping..

ada 3 pulau lah dpt jejak..
aku pun tak igt nama pulau tu.. tp yg ingat Tasik dayang bunting.. hehehehe






 tasik dayang bunting












ini pulau lang lah kot.. sebab dpt tourist guide yg baru putus cinta,, dia tak cakap pulau ni apa pun.. aku tengok byk burung helang.. nasihat aku. tak payah amek under company ni.. kot terkena mcm aku.. tp kiteorg semua senyap.. n borak2 sesama sendri dlm boat..

abg ni marah sebab apa aku xtahu.. yg pasti dia marah aku ngn kwn aku naddy sebab pasal seat dlm boat.. dia tak explain kena duduk mana, then dia mrah2.. and aku xtahu langsung sebelah dia tu boleh duduk.. rupa2 nya dia suruh aku ngn kwn aku duduk sebelah dia.. jgn duduk depan.. sorry abang.. lain kali explain.. sbb saya ni dungu, tak paham klu abg marah2 mcm tu. berbudi bahasa kan baik :)
then, aku cakap dgn abg tu..: "bang, ckp elok2 kan boleh,, nak marah2 kenapa.. "
lepas tu dlm perjalanan dia boleh cerita... cakap sakit putus cinta.. ( motif kejadian sangat ) tu yg marah2





Pulau beras basah.. tu pun nasib ada nama dia.. klu tak , tak tahu








# nota :   Amek island hopping under name of "che'ros " sbb aku tengok dekat life jacket tu tulis che ros.. nama company tu tak tau lah apa..   apa yg aku boleh kata and kwn2 lain rasa.. nk tahu apa kiteorg rasa? baca kt bawah ni

  • nasib lah driver boat yg baru putus cinta konon nya lah.. pastu marah2.. and TAK TERANG langsung apa nama pulau2 tu semua
  • lagi satu, dah la boat dia sekejap boleh jalan sekjap rosak tgh laut.. then dia telefon kawan dia suruh amek hantar boat baru.. time dia call kwn dia tu.. dia maki2.. tak hormat langsung penumpang and pelancong asing yg ada dlm boat tu. lepas dia maki2.. boat tu pun boleh gerak balik tersengguk2. hahaha.  so x jadi tukar boat.. igt klu tukar,tukar driver boat pun bagus jugak
  • bwk boat laju cm orang nk lepas geram.. x paham sgt kenapa
  • aku naik satu boat tu 14 org jer.. nasihat aku p cari tempat lain utk buat island hopping.. cari company lain.. byk je pilihan bila sampai dekat pulau langkawi tu.. bersepah.. paling murah ada yg RM25.00.. kena pandai.. boat dia tetap boat sama.. xde boat yg lain
  • kuat maki orang ! kau dh kenapa


Aktiviti wajib di Pulau Langkawi ( pengalaman dekat pulau langkawi )

HALLO..

1) kereta sewa di langkawi

ok choppp.. ni no kereta sewa kat langkawi.. aku sewa rm70 utk sehari dpt myvi auto.. kira okay lah.. ada separuh kedai tu offered rm60 utk kenari auto.. agak tak berbaloi.. nama abang ni abg azlan.
korang kena beware sikit, ada yg tekan harga kaw2.. tp bagi aku dr viva rm50 tu.. Baik amek MYVI selesa sikit utk trip nie. hehehe

Abg lan kereta sewa : 012- 4620663



2) Island hopping

for island hopping aku kena harga RM35.00.,. Sebenarnya Mahal as to compared with others. aku ada tanya org2 yg naik satu boat dengan aku dorang dpt harga RM25.00..
jangan amek ulat2 yg dkt jeti tu.. mahal,. walk in dkt pulau tu dapat harga RM25- RM29.00




Island hopping ni.. aku dpt driver boat yg tak best.. under company " CHE' ROS"
entah apa angin driver boat tu marah2.. lepas tu kata dia putus cinta.. Then tak ada explain pun apa2 pasal pulau tu kat kiteorg.. mcm tunggul aku dgn org lain yg dlm boat tu.. then dgn boat dia sekejap boleh jalan, sekejap rosak dkt tgh2 laut.. mcm mana service mcm tu pn aku xpaham.. tak berbaloi !








3) Pulau payar

amek dgn abg lan kereta sewa jugak. boleh call dia.. sebenarnya aku dh survey ingat nk walk in je dekat AB MOTEL.. dia ada buat snorkeling ke PULAU PAYAR tu.. RM85
Tapi sampai jeti, jumpa abg lan and he offered RM80.. SO GRAB THE CHANCE ,, Tp untuk island hopping mahal dekat abg lan ni.. dia charged RM35.. padahal aku tanya org lain dekat pulau tu,dorang dpt RM25 JE... HAMPEHHH hehehe.. tp klu Snorkeling kat Pulau payar boleh amek dgn abg lan ni






Pulau payar is a nice place :)